40. Trapsavecký oheň

26.05.2014 15:28

Jubilejní čtyřicátý ročník trampské literární soutěže Trapsavec je za námi. Vyvrcholil vyhlášením výsledků na slavnostním ohni, který se konal 24.května ve westernovém městečku Beaver City ve Strážku. Už od čtvrtka se sjížděli první účastníci, v pátek pak další a my se mohli vrhnout do práce – postavit hranici, připravit dřevo, vyrobit lavičky, vztyčit vlajkový stožár, připravit fakule. Počasí nám přálo, skoro až moc, bylo docela dost horko. Kolem šesté jsme mohli radostně konstatovat, že je hotovo a jít vařit večeři. Hned po ní a po ukrytí dřeva pod plachty začala bouře. Nejenže to prásklo kousek od nás, ale přišla i poměrně prudká sprcha, kterou jsme naštěstí sledovali už z verand zdejších domů. 

 

Večer jsme se přesunuli do místního Saloonu, kde se muzikanti chopili nástrojů a až do půlnoci, kdy saloon zavíral, vyhrávali. Muzicírování pak pokračovalo venku až do pozdních nočních hodin.

 

 

 

 

 

Sobotní ráno a dopoledne bylo ve znamení příjezdů a všeobecného vítání. Těsně před druhou hodinou dorazila i Ozvěna a mohlo se začít. Draculea oficiálně zahájila, Hafran přítomné seznámil s programem a pak už Belmondo uvedl koncert brněnské Ozvěny, který, jak se nám doneslo, byl jejím před-předpolsedním. Hodina báječné muziky přilákala takřka všechny účastníky před prostranství šerifova úřadu, kde se koncerty našeho minifestiválku Trapsavytí odehrávaly.

 

Po vystoupení Ozvěny následovaly křty sborníčků edice Trapsavecké miniatur, přesněji její podedice Zlaté legendy. Jak už název napovídá, tyto sborníčky byly věnovány proslulým autorům, kteří již Zlatého Trapsavce získali – a kteří se do vydání sborníčku nechali ukecat.

Křtily se sborníčky prací Juana, Aťky, Kavčete, Mirka Valiny, Hanky Hosnedlové, Fenika, Tonyho, Šklíby, Jeňýka, Vašýka, Billíčka, Lišáka a Akely. Křtilo se za přítomnosti autorů, předmluvců a další kamarádů, kteří s přípravou pomohli, whiskou a fernetem, kteréžto posvátné nápoje pak kolovaly publikem.

 

Mezitím dorazila i Česká televize v čele s Fedorem Skotalem – Ňufem, aby natočilo pár záběrů pro připravovaný dokument ke století trampingu.

Druhým koncertem Trapsavytí bylo vystoupení skupiny Tempo di vlak. A znovu to byla hodinová nálož skvělé muziky, která přinesla dobrou náladu a připravila půdu pro následující bod programu, kterým byl seminář s porotou. Ze šesti členů poroty jich bylo přítomno pět.

 

Poté proběhl Trapsavecký veletrh, na němž bylo možné koupit nejen představené Miniatury, ale i publikace Avalonu, Severky, nakladatelství Stehlík i z Vokounova trampského antikvariátu. Současně se prodávaly lístky do tomboly a Saxana s Pejskařem uspořádali soutěže pro přítomnou drobotinu, Leňucha s Lukym zahájili pro zájemce provoz lukostřelnice.

 

 

Čas letěl jako splašený a tak kamarádi využili zhruba hodinové pauzy na večeři a kolem sedmé jsme se sešli na potlachovišti. V půl osmé oheň vzplál, zazněla Vlajka v podání Tempa, Draculea zahájila slavnostní vyhlášení výsledků.

První byly vyhlášeny soutěže dětí, po nich Višňák vyhlásil výsledky fotosoutěže Brdské Vločky. Hned potom přišla na řadu Trasa, kterou vyhlásil Belmondo. Zároveň organizátoři oznámili pro příští rok sloučení obou soutěží.

Po prvním kole tomboly, které provedl Hafran s krásnými asistentkami Pavlís a Kawi, a po dalších písničkách Tempa di vlak, začalo čtení vítězných příspěvků a vyhlašování výsledků letotšního ročníku Trapsavce. A zatímco pokračovalo pravidelné střídání čtení, tomboly a písniček, setmělo se a nad námi vyšly hvězdy, zatímco na obzoru ve všech čtyřech světových stranách bublaly těžké mraky a blýskalo se. A tak to zůstalo až do konce ohně. Kolem půlnoci došlo na vítěznou povídku Umírač a předání Zlatého Trapsavce Jeňýkovi, který je jejím autorem. Ještě před ní se s organizováním Trapsavce po patnácti letech rozloučila Draculea a vložila toto břímě zcela na bedra Hafrana. Ten vzápětí oznámil zahájení 41.ročníku.

Pak už nastala volná zábava, doprovázená nejen Tempem di vlak, kteří hráli skoro do rána, ale i dalšími kamarády, kteří se k nim přidali.

Přesto, že čtení trvalo od osmé hodiny do půlnoci a mohlo se zdát poněkud dlouhé, myslím si, že to prostě k literární soutěži patří a i díky kvalitě příspěvků, se nikdo nenudil. Celý večer měl tentokrát dvě hlavní hvězdy. Kromě Zlatého Jeňýka, který ještě ke Zlatému přidal i 1. místo za prózu Oldpsavců i Kawi, která nejen, že získala hned čtyři ocenění v obou kategoriích do 23 let, ale brala ceny i v Trase a fotosoutěži Brdské vločky.

Ráno bylo ve znamení blankytného nebe, diskuze nad výsledky, balení  a loučení.

Organizátoři děkují za pomoc všem kamarádům, bez nichž by se nemohlo vyhlášení výsledků uskutečnit – Alik a Carlosovi z Beaver City, kteří nám nabídli pohostinství, pomohli s přípravou a k tomu ještě se postarali o naše žaludky výbornou kuchyní, Velkému Drakoví za camrátka, Šklíbě a Víťovi Obůrkovým za sborníčky, Ozvěně a Tempu di Vlak za skvělou muziku, Carmenovi za starost o oheň, Tonymu za fakule, Kawi a Pavlís za starost o tombolu, Vokounovi, Jokovi, Veslovi, Pejskařovi, Tonymu, Pavlís, Carmenovi, Carlosovi za přípravu dřeva, Leňuše a Lukymu za lukostřeleckou střelnici, Saxaně a Pejskařovi za dětské soutěže, porotcům Georgině, Aťce, Martě, Kiďákovi, Belmondovi a Vokounovi, všem autorům, kteří nám poslali příspěvky a také všem, kteří přijeli a pomohli ke skvělé atmosféře celé akce. A také děkujeme Pajdovi za počasí!!!!

Se všemi se těším na shledanou za rok.

Hafran

 

Výsledky 40. ročníku literární soutěže

TRAPSAVEC 2014

 

Zlatý Trapsavec

Umírač – Jan Jeňýk Valeš

* Malý Trapsavec – čestné uznání pro nejlépe ohodnocenou práci autorů  do 23 let

 

Poezie do 23 let

1. místo neuděleno

2. místo: Vyznání – Iva Kawi Kapounová

3. místo: Dopis – Iva Kawi Kapounová

 

Poezie nad 23 let

1. místo: Březnový sonet – Jiří Vídeňský

2. místo: Podzimní – Jiří Pachl

3. místo: Čakanie – Katarína Túlavá Jackie Mezeiová

3. místo: Jedna dobrá noc – Eva Doudová

 

Poezie oldpsavců

1. místo: Vigilie za Houlu – Miroslav Miky Marusjak

2. místo: Dohořívá – Marek Fenik Kysilka

3. místo: Přípitek – Zdeněk Crischot Ryšánek

3. místo: Vlak do stanice Druhý breh II – Peter Joko Jokl

 

Próza do 23 let

1. místo: Příběh z moře skal* – Iva Kawi Kapounová

2. místo: Jednou takhle ve skalách – Iva Kawi Kapounová

3. místo: Výročí – Renáta Trenky Nová

 

Próza nad 23 let

1. místo: Vzpoura – Petr Dollyk Doležal

2. místo: Zneužitie úradnej právomoci – Ján Šupák Nôžka

3. místo: Dárek – Miroslav Wandri Neuvirt

3. místo: Vrásnění – Eva Evelína Koubová

 

Próza oldpsavců

1. místo: Na stromy – Jan Jeňýk Valeš

2. místo: Rekvalifikace – Miroslav Kazatel Novák

2. místo: Zle je, keď sa z trampa leje – Vladimír Timo Vrana

3. místo: Projít peklem – Petr Harmonika Soldát

3. místo: Zmizela – Pavla Pavlís Slepičková

 

Noví oldpsavci:

Iva Kawi Kapounová

Katarína Túlavá Jackie Mezeiová

Eva Evelína Koubová

 

Porotci:

Jiřina Georgina Třešková

Vlastimila Aťka Hlavatá

Marta Bílková

Vojta Kiďák Tomáško

Petr Vokoun Náhlík

Milan Belmondo Plch

 

Další fotky zde:

hafran.rajce.idnes.cz/40._Trapsavec_2014

https://harmon.rajce.idnes.cz/Trapsavec_2014/