Edice KAM aneb Trampové (a především Trapsavci) sobě

05.04.2018 09:06

Edice KAM

aneb Trampové (a především Trapsavci) sobě

 

Po vyhlášení výsledků Trapsavce jsem si říkala, kolik lidí za desetiletí existence tahle literární soutěž přivedla k aktivnímu psaní. Krásným příkladem je cestopisně naučná edice KAM brněnského nakladatelství Computer Press, která by skutečně měla nést podtitul Trampové sobě. Edice je totiž tvořena knihami, které snad až na jednu výjimku píší trampové, navíc trampové, kteří se účastnili soutěže Trapsavec.

Je samozřejmé, že někteří z těchto trampů psali už před Trapsavcem, ale stejně je prima vidět, že trampové nejsou vidět jen u potlachů anebo v nádražních hospodách, jak to podle některých mediálních projektů vypadá, a že trampů je pořád hodně, pouze většina z nich své trampství nikomu necpe a jen prostě jezdí ven, kdykoliv to jde.

Edice KAM je vlastně fascinující, a nepíšu to proto, že i já zde mám svoje želízko v ohni. Když se na jednotlivé knihy dívám, je to obrovský projekt plný tipů na výlety, jednoznačně vycházející ze zkušeností nasbíraných během let vandrování po všech koutech (nejen) naší vlasti. KAMky samozřejmě neprozrazují kempy a fleky, které by trampové nejraději zachovali úplně v tajnosti před ostatními, ale i tak je v nich neskutečné množství tipů na vandry anebo výlety, které ze své podstaty nemohou být úplně ryze trampské, jako třeba kniha kamaráda Mirka Valiny Kam bez bariér, určená pro lidi s omezenou hybností anebo dnes již proslulá kniha Šklíby Výlety s dětmi. Šklíba je vůbec tak trochu duchovní matkou celé edice, kterou ilustruje a zajišťuje korektury. Sama dále přispěla několika dřívky do ohně, jmenovitě knihami KAM na Slovensku s dětmi i bez nich, KAM na jižní Moravě, v jižních Čechách, na Šumavě, v Praze, KAM za vínem na Moravě a v Čechách a nejen pro děti strašidelná knížka KAM za příšernými strašidly a jejich ohavnými rejdišti.

A dál už je seznam opravdu ohromující. V edici najdete specializovanou řadu "Kam na víkend", kde své tipy na krásná a zajímavá místa představuje Hadži s Alenou Svobodovou (Plzeňsko), Draculea (Krušné hory a Karlovarsko), Belmondo s Bublinou (Okolí Prahy) a další. V rámci samostatných KAMek pak stojí za zmínku Belmondova beznadějně rozebraná Kam za vlaky a vláčky, která je rozšířenou variantou sborníku věnovanému úzkokolejkám, který kdysi vyšel v rámci Avalonu i další kniha, doslova z jiného soudku Kam za pivem v Čechách a na Moravě, sepsaná společně se Šklíbou. Belmondo je také autorem KAMky důvěrně přezdívané "kam se zeleným mozkem", oficiálně pak Kam za vojenskými památkami, kterou napsal spolu se svým synem Romanem. Dalším úspěšným grafomanem je Přebral, který s Belmondem vydal třídílnou KAM za technickými památkami, se svojí ženou Kawi v loňském létě dokončili KAM za koupáním a se mnou spáchal dobrodružnou KAM do podzemí. Z nejnovějších titulů vyšly v rámci výročí, kterými naše země prochází, dva tituly, a to Belmondova "Tajemná místa nacismu" a moje "Tajemná místa komunismu". V podstatě nekonečný seznam asi ukončím zmínkou o své KAM za živou vodou a také omluvou pro všechny, jejichž KAMky jsem nezmínila, jsou jich totiž desítky.

Waki