Kenyho VOLEJ po páté a naposledy

04.01.2019 11:29

Když v roce 2010 přišel Pígo s nápadem udělat vodáckou povídkovou soutěž se záměrem rozšířit vodáckou knihovničku, která po smrti Zdeňka Šmída neměla autora, který by se o její růst postaral, vypadalo to jako hodně ambiciózní plán. O to potěšitelnější je, jak dobře se Pígovi podařil naplnit. Jednotlivé ročníky, ze kterých se postupem času vyklubaly dvouročníky, přinesly už celkem 4 knížky, plné nápaditých vodáckých povídek - Drž hubu a pádluj (2011), Trosečníci řek (2013), Říční polobozi (2015) a Vodácké duše (2017). Dohromady se v nich sešlo více než 60 povídek a to už je slušná porce literatury. Pro nás je potěšitelné, že Trapsavec a jeho autoři stáli už od počátku při této soutěži a jsou jedni z nejaktivnějších psavců.

To, že letos píšeme rok 2019, tedy rok lichý, dává tušit, že se blíží uzávěrka 5. ročníku. A jak Pígo již dříve avizoval, ročníku posledního. Ale dejme slovo jemu samotnému:

Ahoj!

chci vám všem připomenout, že knížka vodáckých povídek, kterou vydáme na podzim 2019, bude poslední. Takže prohledejte své archivy a máte-li nějaký nápad, napište vodáckou povídku, možná je to poslední šance na zveřejnění v nějaké ryze vodácké knížce!

Zároveň vydáme první a zároveň asi i poslední (nesoutěžní) brožurku vodácké poezie. Zatím toho je jen asi na 30 stran, takže pokud umíte psát, budu moc rád, když něco pošlete. Dílka projdou sítem poroty, abychom vyřadili ty nepublikovatelné, ale všechny dobré kusy tam zůstanou.

Uzávěrka obou knih je k poslední neděli v srpnu, pravidla najdete tady:

https://kenyhovolej.cz/soutez-pravidla/

Pígo

I když Kenyho VOLEJ letos končí, nechtěl bych, aby jeho myšlenka zcela zanikla. Proto se už pomalu rýsuje takový nápad, který má zatím pracovní název Kenyho VOLEJ Revival. Je prozatím jen ve stadiu prvních úvah a jediné, co už víme, že bude mít jinou podobu a mnohem těsnější vazbu na Trapsavce. Ale to hlavní zůstane - vodácké povídky, plné stříbropěnných řek, ladných kánoí, obratných kajaků, kmitajících pádel, šikovných paží, kempů, komárů, vodníků a vůbec všech atributů, které k vodáctví od nepaměti patří. A možná dojde i na ty básně, když už to Pígo na závěr tak rozjel.

Takže vyražte na vodu, nasbírejte zážitky a pište, Kenyho VoLEJ i Trapsavec na vaše práce čekají - a nebojte se, pravidla umožňují práce poslat do obou soutěží zároveň.

Hafran