Knížky na Trapsavci – aneb co se objevilo za uplynulý rok.

28.09.2020 12:23

Jak už bývá zvykem, v odpoledním programu na Trapsavci jsou představovány knížky, které od minulého ohně spatřily světlo světa. Tentokrát to bylo díky posunu ohně o něco delší období.

Přinášíme přehled toho, co bylo představeno, některé tituly už byly představeny v Knižních novinkách na našich stránkách, jiné to teprve čeká.

Trapsavecké Miniatury: Za uplynulý rok vzniklo pět titulů. Už neplatí, že vycházelo dvanáct titulů ročně, protože prostě není dostatek autorů a jejich tvorby.

Trapsavecké Miniatury č. 84 - Jiří Havlíček - Brixen - O HAGENOVI

Trapsavecké Miniatury č. 85 - Zdeněk Vorlíček - Brouk - KAPKY ROSY NA KROVKÁCH

Trapsavecké Miniatury č. 86 - Marcela Pokorná - Wattapa - BOTY PLNÉ VODY

Trapsavecké Miniatury č. 87 - Vilma Mikésová - Galadriel - TOUŽÍME PO VOLNOSTI

Trapsavecké Miniatury č. 88 – Jitka Fialová – V RÁMU KRAJINA

 

 

 

 

 

 

Trapsaveckým poetou úmorně a pomalu / Peter Jokl – Joko, Miroslav Marusjak - Miky

Jaroslava Šálková – Kavče kdysi sepsala skvělou příručku Trapsavcem snadno a rychle, pro začínající, ale i pokročilé povídkáře. Myslím, že z ní čerpala celá řada současných trapsaveckých povídkářů. Proto mne mrzelo, že něco obdobného neexistuje i pro básníky. Proto jsem oslovil renomované autory Mikyho Marusjaka a Joka, aby se úkolu podobnou příručku sestavit ujali.

Ti se na to vrhli s plnou vervou a ještě ke spolupráci přizvali další zkušené psavce – Kavče, Belmonda, Aťku a Kutlocha. Ilustracemi příručku obdařil Rysák. Nečekejte přemoudřelé rozumy, je to psáno vtipně, srozumitelně a přátelsky, není to návod, jak psát, je to o tom, jak zbytečně nedělat chyby a neutopit v nich své dobré nápady. Autoři do 23 let ji dostávají automaticky a zdarma.

Puch č. 2, I/2020

Po deseti letech tvrdé a poctivé trampské novinařiny se redakce Puchu probudila z tvůrčího spánku a rozhodla se připravit již druhé číslo tohoto neuvěřitelně populárního časopisu, které právě držíte v ruce. Pravda, rýpalové by mohli namítnout, že periodicita to není velká, ale uvědomte si, že tato dlouhá prodleva je vyvážena bezkonkurenční kvalitou obsahu. Příjemné čtení. Na publikaci se podíleli renomovaní trampští žurnalisté Kazi, Fifinka, Pudr, Pot, Malý Ovčák a Raf. Najdete tu senzační články o tom, jak to skutečně v trampském šoubyznysu chodí, kdo s kým, o čem a pro koho. Neváhejte.

46. Trapsavec 2020 – sborník vítězných prací

Obsahuje vítězné práce letošního ročníku, výsledky Trapsavce i Trasy, ukázky vítězných prací Trasy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pavoučí případ / Jan Frána - Hafran

Není to úplná novinka, ale třetí Hafranova detektivka vyšla v období mezi trapsaveckými ohni, takže byla připomenuta. Jedinou novinkou je to, že získala 2. místo v ceně Jiřího Marka o nejlepší českou detektivku udělované českou sekcí AIEP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rovers patriot story / Michael Antony - Tony

Uplynulo několik let od doby, kdy se pod trampskými převisy v hlubokých a pustých skalních údolích pískovců Roverek, Kokořínska a Českého ráje rozhodovalo o osudu našeho světa tak, jak ho známe. Statečné osady a jednotky trampů společně s Jamesem Bondem, Kapitánem Klossem a dalšími, převážně kladnými hrdiny, za tiché účasti předních světových státníků vzdorovaly pokusu fanatizovaných členů polovojenské jednotky nazvané Ochrana přírody o nastolení kruté světovlády…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romantické paběrkování / Marko Čermák

Romantické paběrkování volně navazuje na předešlou knihu Marko Čermáka Poslední romantik, která byla vydána před deseti lety u příležitosti jeho sedmdesátin. Není proto těžké si spočítat, u příležitosti jakých kulatin je vydávána tato kniha. Najdeš v ní výběr Markových povídek a článků o trampingu, trampské historii, osadách, usárnách, Paběrkách a romantice u táboráků - psaných od konce šedesátých let až po dnešní dobu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trampové / Libor Fojtík

Kniha vznikla jako pocta všem, kdo jsou nebo byli a zůstali mladí, měli toulavé boty a táhlo je to pod širák. Ať už si říkali trampové, woodcrafteři, vandráci, čundráci, kovbojové, indiáni nebo si časem na své chaty pověsili satelit, všichni se stali součástí téměř výhradního českého a slovenského fenoménu trampingu, který je považován za naši největší subkulturu.

Libor Fojtík se trampům systematicky věnoval posledních sedm let. Fotografoval především kolem Sázavy, Brna, v oblastech Brd, Beskyd, Kokořínska, Plzeňska a Vsetínských vrchů. Zaznamenal nejrůznější podoby kovbojského zálesáckého, kanadského stylu nebo desperátského stylu, ale také verze indiánské, vandrácké a návraty do meziválečných let. Obdobně sleduje, jak se tento životní styl a inspirační zdroje odrazily v podobě přístřešků, srubů, chat a nejrůznějších trampských výrobků.

Fotografie provází slovník trampských výrazů a texty trampa Michaela Antonyho-Tonyho, sociologa Jana Pohunka a historika umění Tomáše Pospěcha.

 

 

 

Vlnožrouti

Pátá a definitivně poslední knížka vodáckých povídek ze soutěže Kenyho VOLEJ. Knížka vyjde 7.10. a je v ní převážná většina prací z tvůrčích dílen trapsaveckých autorů – Jeňýka, Píga, Vitoldy, Harmoniky, Toma Daňka, Aťky a Hafrana. Už teď je možné si ji objednat na https://vodackepovidky.cz/…55/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vydej si vlastní knihu / Jiří Nosek - Pígo
Všechno, co potřebuje vědět autor, když chce své dílo vydat, připravit do výroby, navrhnout design, prodat, dostat mezi lidi. Spolu s příručkami pro povídkáře a poety tvoří trojici, která by neměla chybět žádnému z autorů, který to myslí se svou tvorbou vážně.

 

                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

Knížka, co představena nebyla, protože Fredy dorazil se zpožděním:

Stopou toulavou - Fredy Schubert, ilustrace Miki Ryvola

V knize neformálně představeny různé součásti vandrovní výbavy, používané od dávnějších dob až dodnes; nejen celty, deky, spací pytle, torny, stany a přístřešky, ale třeba také baterky. Ani zdaleka nejde o nějaký suchý technický popis. Některé kapitoly jsou věnovány cyklistickým a lyžařským výpravám, jiné vodním vandrům, trampování s dítětem v kočárku nebo silvestrovským oslavám. Vyprávění o zajímavých příhodách, které jsou s tím vším nerozlučně spojeny, doprovází skoro padesát kreseb Mikiho Ryvoly. Jedná se o mírně doplněné nové vydání prvního dílu, který před časem vydal Avalon.