Křest Kalendáře plzeňského pro rok 2020

31.10.2019 12:12

Knihovna města Plzně každoročně vydává sborník kratochvilného čtení pro každý měsíc následujícího roku. Čas od času si vzpomene i na trampské autory, tak, jak tomu bylo letos. Kalendář tentokrát nese jméno Zpoždění slunečního vlaku a jeho křest se konal 30. října 2019 v Polanově síni Knihovny města Plzně.

Úkolem sestavit program večera a pak ho i uvádět byli tentokrát pověřeni Petr Náhlík – Vokoun a Jan Frána – Hafran.

Pořad začal úderem 17-té hodiny, kdy paní Horáková z knihovny předala oběma moderátorům slovo. Po krátkém prologu zazněla úvodní píseň hudebního doprovodu, který na akci zajišťovali Bohumil Röhrich – Šedifka a Janek a Eva Eretovi.

Pak už přišel čas na ukázky z jednotlivých povídek sbírky, kterých se jako obvykle skvělým způsobem zhostil Jindra Kout – Fáfa a pak i představení a krátké vyzpovídání jednotlivých autorů.

Jako první na pódium Vokoun povolal trojici Eva Koubová – Evelína, Jan Drnek – Akela a Janek Eret. Otázky, které jim položil, byly pro všechny stejné, „co tě k psaní přivedlo a co právě píšeš?“

Takže Janek právě píše texty k písním svým a Míši Röhricha, nicméně přislíbil i nějaké texty trapsavecké, Evelína píše pořád něco, hlavně poezii a také písňové texty, Akela pak detektivky a na zakázku výpravné monografie obcí Západních Čech.

Po dalších dvou písních a třech ukázkách z povídek Mirka Valiny, Renáty Nové – Trenky a Stanislava Dlouhého – Hadžiho si Hafran pozval Mirka Valinu a Renátu Novou – Trenky, kteří se tím, coby moderátoři pořadu Mladé Tužky protentokrát ocitli na druhé straně barikády. Hafran se ptal Trenky, dvojnásobné držitelky Malého Trapsavce na to, jak se připravuje na blížící se přestup do kategorie nad 23 let a poté zpovídal Mirka o postupu prací na druhém a třetím dílu trilogie, které by měly navázat na Vlčí pouto. Je potěšitelné, že se práce na druhém dílu blíží svému závěru, i když autor přiznal. Že bude nejspíš rozsáhlejší, než si původně představoval. O to větší důvod se na něj těšit. Dvojici měl doplnit ještě Hadži, ale ten se musel kvůli nemoci omluvit.

Následoval další hudební mezihra a po ní si posluchači poslechli ukázky z tvorby rodiny Fránů, od Lukyho, Leňuchy a Hafrana. Hafran se pak přesunul z moderátorské židle na autorskou, doplnil ho Luky. Jen Leňucha uvízlá kdesi na D1 chyběla. Luky na sebe prozradil, že díky studiu na VŠ a práci pro jednu softwarovou firmu je zdrojový kód jediným, co dnes píše, Leňucha je kvůli své práci na tom obdobně, zato Hafran se pochlubil tím, že za dva týdny vyjde jeho nová trampská detektivka Pavoučí případ, kterou nedávno dokončil.

Hudební trio zahrálo další písně a po nich se Hafran vrátil do moderátorské role a po Jindrově přednesu ukázek z povídek Miroslava Neuvirta – Wandriho, Jana Valeše – Jeňýka a Jaroslava Šlejmara – Kutlocha si všechny tři pány pozval na pokec. Wandri pracuje na knize mapující plzeňský tramping, Jeňýk pak pracuje na další knize mapující nedávnou historii Holýšovska, Kutloch prozradil několik podrobností o jeho připravované knize, která bude překvapivě prozaická a bude o jeho současném trampském životě. Je tedy na co se těšit. A kromě toho, všichni pochopitelně pracují na příspěvcích do Trapsavce.

A to byl v podstatě konec, následovalo ukázaní sborníku, společné focení a pochopitelně i závěrečná píseň večera, autogramiáda i drobné pohoštění.

Pokud by někdo měl o tento povedený sborník zájem, je k mání za 50Kč v Knihovně města Plzně, případně je možné požádat Hafrana o jeho obstarání a zaslání, pak je ale třeba k ceně připočítat balné a poštovné.