Křest Kutlochových Miniatur

13.11.2014 12:01

V neděli odpoledne definitivně skončila letošní trapsavecká slezina v Těnovicích a my čtyři poslední, Bublina, Belmondo, Vokoun a já, nasedáme do auta a jedeme do nedalekých Strašic, kde Kutloch, autor Trapsaveckých Miniatur s pořadovým číslem 35 chystá jejich křest. Ten se koná v Muzeu Středních Brd. Po drobném bloudění ve Strašicích se konečně dostáváme na místo, do malého sálku zmíněného Muzea. Je nazděno, sálek praská ve švech.

Samotný křest zahajuje ředitel muzea p. Martin Lang, účastní se samozřejmě autor, hudební doprovod obstarávají část kapely Lomikámen, Jiří Hahner – Sup Jíra (T.O.Vlčí Skála) a jeho žena  Jitka Hahnerová, a kapela Miritis, strašičáci Šárka Veselá a Ivan Chudoba.  Povídku a básně ze sbírky postupně čtou Petr Matějka – Matěj, Julek Jindra a Honza Beránek – Haťapka.

Slovo dostává i Vokoun, který krátce pohovoří na téma literatura, Brdy a tramping, se svým milým proslovem se přidává i paní Věra Šmolíková, dcera známého básníka Karla Vokáče, popraveného nacisty za odbojovou činnost.

Pak už se křtí, samotný tento akt je svěřen do rukou Vokouna, Kutlocha, Supa Jíry,  autora ilustrací Kutlochova syna Petra  a mne coby „vydavatele“.

Po přivezených výtiscích se jenom zapráší a mně je jasné, že musím co nejdřív udělat dotisk.

V publiku bylo mnoho Kutlochových kamarádů z nejen z trampingu, ale i hudebníků a strašických rodáků. Za všechny jmenujme pana Josefa Šefla, dnes 85-ti letého hajného, který celý život sloužil na Vojenských Brdech, kamarády z Fort Scout i z Vlčí Skály, z T. O. Melmatěj,  taky countrymeny z kapel Padrťáci a Brdgras, byli tam i rockeři, například Míla Orcígr dlouholetý varhaník Turba (nyní klávesák v kapele Sifon) i Tolja Krajdl z Pumpy.

Bylo samozřejmě připraveno i pohoštění, takže jsme si párkrát zobli, já popíjím coby řidič vodu, ostatní z naší trapsavecké delegace nepohrdnou šampaňským a pak už musíme vyrazit zase dál. V Rokycanech vysazujeme Bublinu s Belmondem na nádraží a s Vokounem uháníme k Plzni.