Letní knižní novinky

19.07.2017 14:18

Ač bývá léto spíše okurkovou sezonou, přesto knížky z okruhu trampských psavců vcházejí. A to je dobře, protože doba dovolených je přímo ideální k tomu, si 

někde v klidu, pod stromem, na verandě chaty, pod převisem nebo u či na vodě nějaké to čtení vychutnat.

Pokračuje vydávání Trapsaveckých Miniatur. Snad bude konečně s velkým zpožděním během léta dokončeno č.58, Cimburův Zloprcek, který je už mnoha netrpělivě očekáván, v pokročilém stádiu přípravy jsou sbírky Jakuba Floriana a dosud nejmladší autorky, které Miniatury vyjdou, Trenky. ¨

Trapsavecké Miniatury rovněž v létě otevřou novou podedici s názvem Druhá šance, v níž, jak název napovídá, budou vycházek sbírky autorů, kterým už v minulosti byly Miniatury vydány. Čtenáři se tak naskytne unikátní příležitost porovnat, kam se autor od vydání předchozí sbírky literárně posunul. První takovou Miniaturou bude Harmonikova, jemuž před více než pěti lety vyšla sbírka s pořadovým číslem 2. A další v této poedici budou následovat, samozřejmě spolu s autorskými prvotinami nových psavců. Jednotlivé sbírky budou detailněji představeny v Knižních novinkách na těchto stránkách.

Na další novince se autorsky podepsali hned dva trampové, básník a prozaik Miroslav Marusjak – Miky a malíř a ilustrátor Petr Vránek – Rysák. Jmenuje se „A přece se točí…“ a je to kniha aforismů.

 

Pro oddychové letní čtení vyšla Hafranova kniha „Případ zatoulanýho rybáře“, což je hned trojice trampských detektivních novel. Knihu vydalo nakladatelství Beletris, je s pevnou vazbou, má 248 stran a i v této knize najdete ilustrace trampského kreslíře. Jejich autorkou je tentokrát Pavla Slepičková – Pavlís, toho času naše dvorní trapsavecká ilustrátorka. Kniha je k dostání jak u autora, tak v běžných knihkupectvích a e-shopech, včetně Trampského magazínu, kde najdete i její recenzi z pera zlatého trapsavce Mirka Valiny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do třetice, na Slovensku vyšla monografie "LEXO – výber z trampskej tvorby", letos zesnulého skvělého trampského kreslíře, karikaturisty a publicisty. (Trampské búdy, chaty, horarne, lodenice, ilustrácie, oznámenia, piktogramy, PF, kreslené vtipy - vše z let z let 1980 - 2017, editoři Adriana Alexyová a Stanislav Alexy – Blano, Severka 2017; Monografie má 373 stran!!!

Všem výše jmenovaným titulům se budou věnovat samostatné články či recenze v Knižních novinkách, zatím nezbývá, než popřát příjemné čtení.