Lišákova edice - Miloslav Lukavec - Lišák

24.08.2023 11:40

Na letošním Trapsavci kamarád Lišák představil dva tituly ze své edice, čítající nyní už 16 titulů. Pro mnoho čtenářů mimo autorův nejbližší okruh to bylo docela velkým překvapením, neboť netušili, jak rozsáhlé Lišákovo dílo je.

Proto nyní zde nepředstavujeme jen ony dva tituly, ale rovnou celou samizdatovou edici. Dáváme tedy slovo autorovi:

Psát jsem začal už ve škole, nejdříve scifi, ale jen do šuplíku. Když jsem si to později přečetl, tak jsem to hned spálil. Pak jsem napsal scénář ke hře o Základní škole, to se dvěma dalšími kamarády, tu hru jsme předvedli na hospodském sále, já to režíroval a pak jsme všichni 3 byli odměněni nejen bouřlivým potleskem spolužáků, ale také dvojkou z chování. Hra byla příliš realistická a někteří kantoři se poznali. Ze základky naštěstí vyloučit nelze.

Pak dlouho nic, až jako starší tramp jsem začal psát trampské vzpomínky a povídky. Povzbuzován kamarády jsem to rozvedl do dalších knížek. (Lišákova trampská historie, Druhé podání, Nepamatovánky, Podzimní potlach, Zatracená, To nenajdeš, Život je sen a Carpe Diem). Vše ostatní, co jsem měl v paměti a v šuplíku jsem dal do deváté knížky s názvem Ftákoviny a rozhodl se, že už to stačí.

Jenže pak jsem potkal kamaráda Hafrana a ten vydal skvělou detektivku Případ zatoulaného rybáře, a to mi připomnělo, že jeden detektivní případ já nosím už 30 let v hlavě, a tak jsem sepsal Klec na kukačku, jako svou 10 knížku.

A už mě to chytlo, hrnuly se další nápady a postavy z Kukačky získávaly nové zážitky, přátele i nepřátele a já vydal 11- Šerif má mlsnou hubu, 12- Bojíš se?, 13- Co nám zbejvá, 14- Hořká dvanáctka, 15- Bylo nebylo, 16- Tak nevím. A už mám v hlavě fabuli na 17, nespíše s názvem NECHŤ.

A ve všech jsem využil své znalosti jako geometr, knihař, fotograf A HLAVNĚ TRAMP. Takže všechny knížky, každá asi jen 80 stran A5, jsou s mými fotkami, doma tištěné a zpracované. Jen jsem nenašel vydavatelství, které by mělo zájem. Že by to bylo tím, že jsem nehledal? No ale kdyby ....

V té poslední, prozatím, jsou už stárnoucí Šklíba a Starej Vlčák vlastně proti své vůli donuceni otevřít další případ, ale už si uvědomují, kde je hrana zákona a jejich vlastní bezpečnost, přece jen to s úspěchem vyřeší. S úspěchem?

 

Tolik autorova slova, my jen doplníme, že knížky není možné sehnat v distribuční síti, ale můžete se prostřednitvím Trapsavce obrátit na autora samého a on vám kterýkoliv z titulů pošle.

 

Přehled titulů:

1. Lišákova trampská historie.  Starý tramp vypráví o trampinku. Vlastně historie naší Tlupy.

2. Druhé podání. Kamarád Jatagán má na tu historii jiný názor.

3. Nepamatovánky. Pokračování historie Tlupy.

4.  Podzimní potlach. Trampské povídky.

5. Zatracená. Trampské povídky.

6. To nenajdeš. Zajímavosti Českého Ráje jako povídky s návodem jak to najít-nenajít.

7. Život je sen. Něco ze života za bolševiků.

8. Carpe diem. Návod-nenávod jak za bolševika i později žít a přežít.

9. Ftákoviny. Zážitky a básničky z mládí, zpravidla nepublikovatelné.

 

Detektivní příběhy:

10-  Klec na kukačku

11-  Šerif má mlsnou hubu

12-  Bojíš se?

13-  Co nám zbejvá

14-  Hořká dvanáctka

15-  Bylo nebylo

16-  Tak nevím

 

17-  Připravuje se, asi to bude Nechť