Mladé Tužky 5 - trampský literární večer v Plzni

19.04.2016 11:57

Ano, je to tak, už pětkrát se sešli mladí i dříve narození západočeští psavci i čtenáři v Polanově síni Knihovny města Plzně. Tentokrát se 27.dubna v pomyslném duelu potkali zástupci dvou trapsaveckých generací, za tu mladší Anna Rudlofová – Andy a Lukáš Frána – Luky, za tu zkušenější Miroslav Neuvirt – Wandri a Jaroslav Šlejmar – Kutloch.

 

 

 

 

 

 

Pořadem provázela ostřílená dvojice Jindřich Kout – Fáfa a Mirek Valina, který byl i autorem scénáře večera. O hudební doprovod se postaral plzeňský trampský bard Láďa Burda – Bican a skupina Miritis. Návštěva byla slušná, přesto je škoda, že po zahájení byl uzamčen vchod a dalších zhruba 15 diváků se už dovnitř nedostalo.

 

Mezi hosty nechyběl Karel Vidímský - Cimbura

Úderem šesté hodiny večerní Mirek pořad zahájil a Bican zahrál první píseň. Po ní přišla Wandriho chvíle. V krátkém rozhovoru představil své publikace, jak povídkovou, z edice Trapsavecké Miniatury, tak publicistické, o historii chat na Střele a další o počátcích plzeňského trampingu. Potom se sám ujal čtení dvou ze svých povídek.

Jeho blok završil další písní Bican.

Pak už přišla řada na mladší generaci. Andy mimo jiné představila trampský online časopis Trempířův Cancoure, který s dalšími třemi kamarády vydává a v omezeném papírovém nákladu distribuuje po campech. Ostatně, celý zbytek redakce byl v publiku. Po té, co ji oba moderátoři vyzpovídali, přečetla Andy jednu svou báseň a jednu povídku.

 

Na stupínek poté už nastoupila skupina Miritis a zahrála píseň ze svého repertoáru historických písní.

Na úvod Lukyho bloku mu Jindra, coby člen poroty 2015 předal cenu Malého Trapsavce, kterou si vloni kvůli nemoci Luky nemohl převzít a k ní i fungl novou putovní cenu. Jak ale dodal, je to jen na měsíc, než ji dostane letošní Malý Trapsavec.

Následoval diskuze o Lukyho trampování, o škole, a i o tom, jak se ovlivňuje literární a technická kreativita.

Luky čtení povídek svěřil profesionálovi, takže následovala loňská vítězná povídka Džihád v Jindrově přednesu. Po ní tematicky navázal Miritis s písní z Blízkého Východu, pak Jindra přečetl druhou Lukyho povídku Obálka.

Po další písni v podání Miritisu přišel vrchol večera, povídání se Zlatým Trapsavcem Kutlochem. Řeč byla o sbírce Cesta do proměnliva i o novém projektu s pracovním názvem Cepování krajiny, o Trapsavci a tak podobně. Recitace Kutlochových veršů se ujal opět Jindra, blok byl rozdělen další písničkou Miritisu.

Na samý závěr Hafran využil příležitosti k reklamní vsuvce o Trapsavci a edici Trapsavecké Miniatury. Tím povedený večer skončil a Mirek všem zúčastněným poděkoval.

Je potěšitelné, že díky Lence Fránové – Lenuše se podařilo z pátých Mladých Tužek pořídit zvukový zázna, který po sestříhání a vyčištění bude účastníkům k dispozici.

Na závěr úspěšné akce nesměla chybět afterpárty, tentokrát rumová - Vokoun z ní měl vyslověně radost.

Mirek se zdá spokojen a to je dobře. Moc děkujeme, Mirku!!!