Mladí autoři ve znamení "V" - 8. Mladé tužky

26.04.2019 08:58

Už poosmé se v Planově síni Knihovny města Plzně sešli mladí autoři a jeden ostřílený literární vlk, aby diváky seznámili se svojí tvorbou, s tím co napsali a co se napsat chystají. Pořadem tentokrát provázeli Mirek Valina a Renáta Nová – Trenky, obvyklý moderátor a ten, kdo práce čítává Jindra Kout – Fáfa zůstal tentokrát kvůli zdravotním problémům v publiku. O hudební doprovod se postarali nastávající novomanželé Janek Eret a Eva Nyklíčková, kteří se střídali s jedním z autorů, Vojtěchem Vrbou.

 

 

 

 

 

 

Jako první vystoupila studentka gymnázia Veronika Vacková, která představila svůj detektivní román, odehrávající se v meziválečném Londýně, aby vzápětí z něj přečetla ukázku. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veronika Vacková, foto: Hafran

Po hudební vsuvce přišel na řadu i Vojtěch Vrba, právník a vědec, zabývající se výzkumem historie námořního práva. Jak prozradil, jehoo doménou jsou zejména povídky z prostředí plzeňských sídlišť. Jednu z nich i sám přečetl a doprovodil vlastními písněmi, ke kterým se doprovázel na kytaru a harmoniku. Oba tyto autory zpovídala Trenky.

Dvakrát Vojtěch Vrba - jako autor a jako písničkář, foto: Hafran

Ostříleným literárním vlkem večera byl Jan Drnek – Akela, plzeňský spisovatel, který má na svém kontě už více než dvacet vydaných titulů a další počet nevydaných se povaluje v jeho bohatých šuplících. Rozhovoru s ním se ujal Mirek a povídali si jak o rané Akelově tvorbě, reprezentované knížkami jako Ideal Army Blues, Agentura Hammeln, Burani, o jeho členství v Monarchistické straně, a o knize Záhada hlavolamu pro pokročilé čtenáře, překvapivým způsobem navazující na Foglarovu Záhadu hlavolamu, ze které Akela přečetl ukázku. Druhá část rozhovoru se věnovala autorovým literárním historickým mystifikacím, z nichž nejznámější jsou bezesporu Žáby v mlíku. A právě z nich Akela přečetl svou druhou ukázku.

Zpovídán Akela, foto: Hafran

Pak už následovala další píseň, po níž měl slovo Hafran a poreferoval o dvou literárních soutěžích, Trapsavci a Kenyho VOLEJi.

Poslední píseň pak letošní večer Mladých tužek plzeňského literárního západu definitivně uzavřela.

Eva Nyklíčková, Janek Eret, foto:Hafran