Přes obtíže k Trapsavci - reportáž z vyhlášení výsledků

03.06.2016 10:10

Přes obtíže k Trapsavci

Čtvrtek, 26.5.

Per aspera ad Trapsavec, tak by se dal letošní oheň jednoduše shrnout. A to to vypadalo tak idylicky, když jsme v březnu jeli s Tonym za Tony Bayem na CooberPedy. Pohodová domluva, místo stále pěkné. Jenže pak nastávají problémy.

Kapely na Trapsavytí, se kterými jsem se předběžně domlouval na vystoupení, odpadávají, nově oslovené jsou už zadané. Nicméně držák Harmonika a jeho banjo zůstává, takže tenhle problémek není podstatný. Horší je, že odpadají osvědčení pomocníci na přípravu. Tony má rozbitá záda, Vokoun vyzvedává z lázní Strunku, Vedoucí má povinnosti, Kačer mimino, atd, atd. Potvrzuje se podivné pravidlo, čím více účastníků, tím méně pomocníků.

Na cestu se vydávám ve čtvrtek, auto narvané věcmi a pro další jedu k Tonymu. Po dvou a půl hodinách překonávám po dálnici devadesáti kilometrovou vzdálenost. Nakládám knihy a sborníčky, přesvědčuji Tonyho že v takovémhle stavu opravdu letos na Trapsavce nemůže, nabírám Kawi a vyrážíme. Na místě už nás čeká Tony Bay. Předává mi křoviňák, hrábě a sděluje mi, že ráno odjíždí a vrátí se až v sobotu večer. Tím padá původně domluvený dovoz dřeva traktůrkem.

Tábořiště je zarostlé metrovou trávou, bodláky a kopřivami, dřevo kilometr daleko. Padá na mne depka, kterou částečně rozptylují Pavlís s Jokem, kteří za chvíli doráží. Stavím jehlan a jdeme k ohni. Se soumrakem se objevuje Carmen. Večer si pod vlivem neradostných okolností i vyhlídek ublížím rumem.

 

Pátek, 27.5.

Ráno svítí slunce, dáváme se do práce. Beru křoviňák, který se díky vibracím zmítá v rukách, a kácím trávu. Po chvilce mne střídá Kawi, ale po několika minutách křoviňák přestává fungovat. S Jokem identifikujeme závadu v hlavě nástroje, tu rozebíráme a zjišťujeme, že tam závada není. Po dalším bádání ji nacházíme ve spojení hřídele s motorem. 

 

Po dalším úsilí se nám podaří oprava, závada se ale přesouvá do již zmíněné hlavy, kterou se nám nedaří po rozebrání zase správně sestavit. Po hodině a půl nakonec vítězíme a pokračuje se v sekání. V tom se střídá Joko s Kawi, kterou naštěstí postihl záchvat pracovitosti a nejraději by posekala celý okres. Pavlís s Jokem hrabou a odváží trávu, my s Carmenem jdeme do hloubi lesa kácet soušky. Ne, že by byly blízko a že by jich bylo hodně. S nařezaným dřevem absolvujeme sto jarních kilometrů zpět a stavíme hranici. Den už se hodně naklonil k večeru, když máme oheň připraven, ale většina dřeva ještě zůstává v lese. Naštěstí se objevují dva kamarádi z Brna a po nich i osadníci T.O.Sójový kmen, kteří se do transportu účinně zapojují. Jdu položit dalších pět souší a za chvíli je hromada dřeva připravena. A už máme i posekáno. Přijíždí další a další účastníci, do tmy jich dorazí kolem padesáti. Napětí ze mne trochu padá, usínám na úzké lavičce, kde mne kamarádi zapřou polenama, abych nespadl.. Kluci začínají hrát, já jdu chrnět.

Sobota, 28.5.

Ráno kluci ještě stále hrají, s nim Atabe a Šmidla, síly je opouštějí až v osm ráno, možná díky mému oznámení, že je čeká hraní večer u ohně.

„Tos nás neměl nechat takhle přepálit začátek,“ konstatuje Velký Václav a zavrtává se do spacáku.

Dopoledne doráží zbytek účastníků, nakonec je nás kolem stovky, ale spočítat se to nedá, pořád se hemží.

Program i bouřka začínají ve dvě. Operativně přesunuji scénu pod stromy a k boudám ve spodu tábořiště. Vítám účastníku, představuji novou putovní cenu Malého Trapsavce, hodnotím probíhající ročník, Kawi učiní totéž s Trasou.

Pak je představen Harmonikův zpěvník oldtimových písní s jeho texty. Hudební doprovod pochopitelně obstarává sám Harmonika, který ho doplňuje i krátkým výkladem o tom, co t vlastně oldtime je. Pak už přichází na řadu Miniatury, ať už autorů, kteří jsou přítomni, tak těch, kteří přijet nemohli. Hudebně to i nadále doprovází skvělý Harmonika. Samostatný bloček programu je rezervován jubilejním Miniaturám č.50 – Wabi Ryvola, věnovaným prozaické tvorbě tohoto dvojnásobného trapsaveckého porotce. Za kmotru jim jde Hanka, hudební doprovod si bere na starost Fenik a jeho gibsonka.Znípochopitelně Wabiho písně. Další Miniatury představují autor Jaroos a jeho předmluvceŠlápi, pak Kazatel a Miloš Hlávka (jenž v té chvíli pochopitelně netuší, že se večer stane novým držitelem Zlatého), po nich je představena trojice mezeiovských Miniatur – TúlaváJackie, Haluz a D’Ady.

Pak už předávám slovo Atabe a jejímu představení TrempířovaCancoura, nového trampského časopisu, po ní D’Ady předvádí novinku z produkce Severky, Kawiřekne pár slov o knize Stíny mezi stromy z autorské dílny Přebrala, Pígo připomene Kenyho VOLEJ a třetí knihu z této vodácké literární soutěže vzniklou, Říční Polobohy, Miky zaskočí za nepřítomnou Kavče a uvede ve známost její třetí detektivku „Jednou se neprobudíš“, se svou troškou do mlýna přichází i Wandri a Lišák.

Za stále probíhajícího deště poté začíná Seminář s porotou, čehož využívám a jdu do stísněného prostoru jedné boudy improvizovat knižní veletrh a výstavku cen a tomboly. Přidávají se Pavlís, Kawi a D’Ady.

Po semináři začínají Trenky, Fanny a Luky prodávat tombolu a my prodáváme knihy. Postupně s koncem odpoledního programu přestává pršet a obloha se protrhává.

Zapálení je naplánováno na osmou, v půl sundáváme plachty ze dřeva a hranice a za mohutné Mamutovy řídicí podpory rozestavujeme lavičky. Vzápětí se spouští liják.

D’Ady, Šmidla, Vašýk a Žabka zapalují, Sójový kmen a Salim hrají vlajku. Kawi pak vyhlašuje výsledky Trasy a začínají se číst trapsavecké příspěvky a předávat ceny. Program je rozdělen do čtyř bloků čtení, tomboly a hraní písní. Před devátou se Pajda smiluje, vypne déšť a jediné, co padá, je občas nějaká ta hvězda. Hlavní cenu tomboly získává Vedoucí, cenou je originál rakouské tele s krásnou fialovou kožešinou z Milky i s rohy a vemínkem.

Program odsýpá a o půlnoci je předán Malý Trapsavec pro Trenky a Zlatý Trapsavec, jehož majitelem se na rok stává Miloš Hlávka.

Neděle, 29.5.

Balíme, uklízíme, loučíme se. Balím náš hlavní stan, nakládám krabice, předávám tábořiště Tonymu Bayovi, s pocitem, že se to přes všechny nástrahy osudu povedlo. Díky všem, co mi pomohli!!! Tonymu Bayovi za nezištné zapůjčení krásného fleku i nářadí, pracantům, co káceli trávu, stromy a nosili dřevo. Nakonec i všem, kteří dorazili, všem autorům, co poslali příspěvky. A za rok se těším u 43.ročníku. 

Autory fotek: Pavlís, Carmen, Fenik, Pavouckej

Výběr dalších fotek najdete na: trapsavecke.rajce.idnes.cz/Trapsavecky_ohen_2016/