Rozmluva se stromy – Hanka Hosnedlová, Pavel Ferry Petrách

12.09.2017 12:19

Tato útlá knížečka, vytištěná na silnějším matném papíru v sešitovém provedení, vznikla na základě stejnojmenné výstavy, která byl instalována v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích a na jaře roku 2017 pak přesunuta do Kulturního domu v Protivíně.

Knížka fotografií Pavla Ferryho Petrácha, který by se v roce premiéry výstavy dožil 70-ti let, je doprovázena verši známe kamarádky, trapsavkyně, básnířky, prozaičky a publicistky Hanky Hosnedlové, která se knížce postarala i o předmluvu.

Verše i fotografie stromů tvoří harmonicky a neoddělitelný celek, který vás vtáhne do příšeří lesů, na tajemná a romantická místa a které nebudete chtít zavřením knihy jen tak opustit.

Knihu vydalo nakladatelství Epika z Jindřichova Hradce, obálku navrhl a o typografickou úpravu se postaral František Tyšlar. Knížka má 41 stran.

A pokud se dá knížce něco vytknout, je to jen kvalita tisku, daná nejspíš použitým papírem, která úchvatným Ferryho fotografiím neumožňuje plně vyniknout a bohužel patrně i zkresluje barevné podání.

A za Trapsavce si při četbě neopustím jeden povzdech na adresu Hanky, totiž, že je škoda, že už naši soutěž neobesílá, protože takovéto verše do Trapsavce prostě patří.