Šťastná 7 nových západočeských autorů - Mladé tužky 7

27.04.2018 10:36

Středa 25.dubna 2018 byla v Polanově síni Knihovny města Plzně byla vyhrazena již sedmému pořadu Mladé tužky. Letos ho pro nás připravili Mirek Valina, Jindra Kout - Fáfa a Renáta Nová - Trenky, kteří pozvali coby Mladé tužky čtnáctiletou trapsaveckou prozaičku Barboru Mlčákovou - Štěňátko a básnířku Hanku Maříkovou. Doplněni byli zkušenějšími autory Václavem Malinou - Sklíčkem a Radkem Kottnerem - Kačerem.

O hudební doprovod se postaralo dvě dua, a to 

Janek Eret a Eva Nyklíčková a MYMO. Obě dua se střídala a svou muzikou se postarala o skvělý doprovod akce.

Po Mirkově zahájení přišel na řadu křest Kačerovy sbírky z edice Trapsavecké Miniatury s názvem Tele. Křtilo za za Hafranovy účasti karibským rumem.

Potom hned Kačer zůstal a byly Mirkem zpovídán. Mluvil o propojení trampingu s jeho akademickým životem, o jeho misionářské činnosti, kdy své kolegy ze zahraničních universit k jejich překvapená vezí na vandry a seznamuje je s tímto československým fenoménem.

Jindra Kout poté přečetl dvě Kačerovy povídky a po dalším hudebním doprovodu byl Kačer vastřídán Hankou Maříkovou, kterou zpovídala Renáta Nová - Trenky. Hanka si své básně předčítala sama. 

Po jejím bloku pozvala Trenky na horkou židli Štěňátko, od niž se posluchači dozvěděli, jak se ona dostala k psaní a ke Trapsavci a jek k němu přicedla i svého strýce Kačera. Jindra poté přečetl její povídku Mašina času.

Poslední ze letošních autorů přišel na řadu Václav Malina - Sklíčko, renesanční osobnost, malíř, vydavatel, prozaik a básník. Ten po vyzpovídání Mirkem Valinou přečetl povídku ze svých trampských doby a po ní přednesl celou řadu svých básní, psaných na motivy jeho maleb.

To už se přiblížil závěr večera a s ním i prostor pro Hafrana, jež informoval o aktuálním děni v Trapsavci, o knižních novinkách, které se objevily od posledních Tužek a i některých tulech, co se právě chystají.

Poslední minuty patřily opět muzice a pak už zástupkyně Knihovny města Plzně paní Horáková všem poděkovala, autorům i organizátorům rozdala květiny a pořad ukončila.

Nezbývá, než se těšit zase na další, už osmý ročník.