Trampská detektivka aneb Zločin na faře

01.12.2013 18:46

Trampská detektivka aneb Zločin na faře

 

Trapsavecká slezina v Těnovicích vlastně začala v pátek odpoledne, 22.listopadu, kdy na místní bývalou faru dorazili Vokoun s Akelou a začali intenzivně topit. Během pátečního včera přijelo ještě asi dalších 20 lidiček a jedno velmi velké a moc příjemné překvapení – trampský bard Bohumil Röhrich – Béďa Šedifka. Pateční večer byl věnován povídání o novinkách, vyprávění o letních a podzimních zážitcích kamarádů, kteří se většinou neviděli od trapsaveckého ohně v květnu, případně ještě nikdy ne. A hlavně muzice, když hlavní part patřil samozřejmě Šedifkovi, ke kterému se přidalo několik kytar, banjo, harmonika a baskytara.  Díky tomu hudební produkce pokračovala poté, co se Béďa v pozdních nočních hodinách rozloučil a na svém šlapacím oři odjel na svou nedalekou chatu.

V sobotním ránu, spíš dopoledni, se scházeli a sjížděli další účastníci akce, zatímco ti páteční se rozutekli na průzkum okolí Těnovic a místních pamětihodností.  Kolem oběda se skupina chlapů v čele s Vokounem vrhla na obrovské špalky a tvořila z nich úhledná polínka na topení. Celkový počet účastníků sleziny se nakonec uzavřel na číslu 43.

Samotný program začal úderem čtvrté a to referátem organizátorů Trapsavce Draculei a Hafrana o stavu příprav jubilejního 40.ročníku. Kolem stolu putovaly fotky vybraného místa a diskutovalo pozvání kapel na doprovodný minifestiválek Trapsavytí. Nechci zatím nic prozrazovat, ale vše vypadá moc pěkně a účastníci jubilejního ohně se mají na co těšit. Byly také předvedeny první výtisky Trapsaveckých Miniatur třinácti Zlatých Trapsavců, které vyjdou právě u příležitosti kulatého ročníku.

 

Dalším bodem programu bylo představení literárních novinek. Hafran uvedl audio CD, na kterém 

recitátor a herec Jindra Kout čte pět Hafranových povídek, Hanka Hosnedlová svoji knihu To byli Minnesengři, mapující historii této známé jihočeské kapely, Hafran zastoupil Píga, coby organizátora spřátelené literární soutěže Kenyho VOLEJ, a představil plod jejího druhého ročníku, povídkovou knihu Trosečníci řek.  Autory převážné části z šestnácti jejích povídek jsou právě Trapsavci. Plzeňský spisovatel Jan Drnek – Akela představil svoji novou detektivku Zlaté hovno, vydanou nakladatelstvím Naše vojsko.
A pak už došlo na detektivky samotné. Je nutné říct, že nadílka byla pestrá a bohatá, ještě před začátkem sleziny dorazilo mailem šest básní a osm povídek, další dvě básně a šest povídek přivezli účastníci osobně. Začal Miky Marusjak a to básní „Boží mlýny melou někdy děsně rychle…“, následované jeho povídkou „Osudná láska“, ve které na sebe Smrt bere podobu ukrajinské krásky.  Další „Zločin na faře“z pera Wandriho, vyprávějící o hodně divoké farářce, mající svérázné metody nápravy

hříšníků. V Harmonikově detektivce “Trable inspektora Vydry“ jsme se  zase dozvěděli, jak se stalo, že se náhle zvýšila objasněnost případů inspektora Vydry, kde strávila první polovinu prosince 1926 Agáta Christie a kdo jí byl inspirací ke slečně Marplové. Kamarád Crischot pak pro odlehčení přednesl čtyři své nedetektivní básně. Na půdu zločinu nás pak vrátil Dolly povídkou s předlouhým názvem, popisujícím příběh šerifa Závina, toho jediného představitele zákona na levém břehu Sázavy od Ledče až po Zruč. Následovala práce „Loupež na potlachu“, ve které Hafran porušil jedno z pravidel pátera Knoxe, když bravurní, ale již hodně sklerotický amatérský detektiv ke svému naprostému překvapení odhalí sám sebe coby pachatele loupeže. Po tomto odlehčení přišla na řadu drsná Střepova detektivka „Duel na Heroldově útesu.“ Po ní přečetl 

Fenik svoji povídku „Souboj“, se kterou bodoval v letošním Trapsavci a to proto, že jeho příspěvek „Prozření“ byl jejím, nikoliv volným, pokračováním. A pak přidal ještě jeden sonet o zločinech, které nám uštědřuje sám život.

V Belmondově povídce „Šílená pomsta duchovního“ došlo k vyvraždění jak trapsaveckých organizátorů, tak i poroty.  V povídce, pod kterou se podepsala Bublina zase Vladimír Putin usoudil, že po získání nevyššího pásu v taekwondu je Zlatý Trapsavec posledním významným světovým oceněním, které mu ještě chybí a šel za ním velmi tvrdě.

Kamarádka Márty ve své detektivce popsala, jak přehnaná snaha o úklid může vést až k zločinu a doplnila to básní o slezině samotné. Svoji trampskou detektivkou „Nestoři“přispěla i Eva Doudová, Akela přečetl úryvek z jeho připravovaného detektivního románu, Miky ještě přidal mysteriózní příběh, ve kterým opět přišly o život některé postavy ze současné trapsavecké scény a nakonec Dany přečetla detektivku s otevřeným koncem, jejíž vyřešení bylo úkolem pro účastníky sleziny. Nejlepším detektivem se stala Draculea, které jako první našla správnou 

odpověď. Na závěr přispěl Vokoun detektivní povídkou Cisco Kid od Irčana, z roku 1967.

Jak už bylo konstatováno, slezina byla úrodná a to jak po stránce kvantity, tak i kvality. Z došlých příspěvků byl sestaven sborníček, který byl na slezině v počtu 5ks rozdán, druhé vydání, doplněné o další příspěvky připravíme, jen co se nám sejdou. Sborník bude umístěn na stránky www.trapsavec.cz do sekce „ke stažení“.

Chceme poděkovat nejenom autorů, ale i všem účastníků Trapsavecké Sleziny 2013 za jejich účast a za to, že přispěli k výborné atmosféře a úspěchu akce. Nezbývá, než se těšit na další setkání na vyhlášení výsledků 40. ročníku Trapsavce koncem května.

               

Hafran

foto Hafran, Fenik

Další fotografie: https://trapsavecke.rajce.idnes.cz/Trapsavecka_slezina_-_Tenovice_2013/

P.S. Jak se ukázalo, na Těnovické faře ten víkend došlo nejen k literárním zločinům, ale i k jednomu opravdovému. Byl proveden zvlášť zákeřným způsobem a jeho důsledkem bylo, že několik z nás bylo nuceno část následujících dnů trávit v nejmenší místnosti svých příbytků a tiše rozjímat, zatímco jejich útroby vyluzovaly zvuky hlasité a nelibé. Po pachateli se intenzivně pátrá.