Trapsavecká Slezina 2018 - v pohádkovém trampském světě

28.11.2018 13:22

Už v tradičním listopadovém termínu se na starobylé faře v Těnovicích sešli trampští psavci, aby pokecali, popěli, pojedli i popili a hlavně se podělili o své práce, tentokrát na trampské pohádkové téma.

Celá akce byla tentokrát v pátek zahájena významnou událostí, kdy Dany právě zde začala sérii oslav svého významného a kulatého životního jubilea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všeobecné gratulace, foto: Hafran

 

Hudební produkce, foto: Fenik

Pro gratulanty bylo připraveno pohoštění a přítomní muzikanti se za ně odvděčili muzikou do hodně pozdních nočních hodin.

 

Noční hraní, foto: Madelain

 

Sobotní dopoledne se řezalo a štípalo dřevo, pak následovala pro většinu účastníků výprava do restauračního zařízení v blízkých Hořehledech. Další se vypravili na dobrodružnější pochod do brdských lesů. Během dne se sestava poněkud obměnila, někdo odjel, pár dalších kamarádů naopak dorazilo.

 

Zahájení hlavního programu, foto: Madelain

Se setměním Hafran zahájil hlavní program. Byla za přítomnosti ilustrátorky Pavlís a autora obálky Hadžiho představena jeho knížka trampských detektivek, Případ pohřešovaného háčka, představena publikace k Přebralově výstavě Století trampingu v letohrádku Kinských v Praze, Tom uvedl prototyp své připravované knihy trampských pohádek. Tapi představila svůj a Salimův projekt, CD Zpívající zvěřinec.

 

Představování Zpívajícího zvěřince, foto: Madelain

 

Čte Tom, foto: Madelain

Pak už se začalo číst.

Pohádka o mluvících kamenech na Šumavě, celá řada pohádkových básní a povídek od Mikyho Marusjaka, tradičně nabitých humorem a překvapeními, báseň Netopýrka a jezevec od Víti Felcmanové. Pohádkou a tom, jak se i nevýznamný vodník Čudlička dokáže pomstít, přispěl Hafran ze své už dříve představené knížky, vzápětí zazněla slovenština, v podání Joka. Aťla přispěla hned dvojicí prozaických pohádek a jednou básní, na dálku se zúčastnila i nepřítomná Hanka Hosnedlová, jež vyprávěla o tom, jak vypadají tři přání po trampsku. Stejně tak na dálku přispěl i Harmonika, jednou básní a jednou povídkou. Na pohádce Tři trampři spolupracovali hned dva autoři, Kačer a Tom, každý z nich přidal to své a účastníci poznávali, za kterou část díle je který autor odpovědný. Hned potom přidal i svou pohádku z připravované knihy samotný Tom. Dollyk vyhlásil poplach v pohádkovém lese a pak vyprávěl o neposlušném vláčku.

 

Pozorní posluchači, foto: Madelain

 

Víťa vyprávěl o podivném dědictví, Wandri pak hodně mrazivý příběh se třemi alternativními konci ze Šumavské samoty Pohádka. Když jsme u těch alternativních konců, těch měla rovnou pět i Šklíba ve svém vyprávění o medvědovi. Vyberte si!

Tapi se s úspěchem zhostila veršované pohádky na ostatními účastníky zadaná slova krátce předtím, Štěňátko vyprávěla o Lesovlásce, pohádkou přispěli i Sam Australák, Dan a Střep.

 

Čte Sam, foto: Madelain

 

Počet prací byl mimořádně velký a tak je pochopitelné, že se to projeví i v tloušťce sborníku, který bude ze sleziny připraven. Jeho pět kusů první, krátké verze, si účastníci rozebrali už na faře, druhá je ve stádiu vzniku. Letos bude sborník o to lepší, že je doplněn o ilustrace od Šklíby, Moniky Narovcové a Rysáka.

Čte Štěňátko, Kačer a Dollyk pozorně naslouchají, foto: Madelain

 

 

Závěrečná zpívaná, foto: Madelain

 

Sobotní večer byl tradičně zakončen zpívanou.

Nedělní úklid, louče a odchody kamarádů byly tečkou za vydařenou literární akcí.