Trapsavecká slezina - Těnovice 2014

10.11.2014 15:29

Jak už bylo avizováno na Trapsavci 2014, konala se ve dnech 7.-9. listopadu na bývalé faře v Těnovicích u Spáleného Poříčí trapsavecká slezina. Celá akce, která tentokrát měla téma „Trampové a vodáci“ se vydařila a zúčastnilo se jí 33 kamarádek a kamarádů z řad psavců, porotců a příznivců soutěže. Dorazilo celkem 20 povídek a básní.

 

Jako první dorazil do místa konání v pátek kolem poledne plzeňský spisovatel Jan Drnek – Akela, který obětavě topil ve všech pokojích. V odpoledních hodinách se trousili postupně další, a jejich příděl pokračoval až do večerních hodin, kdy už probíhala tradiční zpívaná. Její hlavní hvězdou hudební byl Béďa Šedifka, literární pak současný držitel Zlatého Trapsavce Jeňýk. Zpívaná se protáhla až do pozdních ranních hodin, což u mnohých účastníků způsobilo dočasnou indispozici pro značnou část soboty.

I druhého dne se objevovali další účastníci, ti stávající se rozprchli za poznáním blízkého i vzdálenějšího okolí, dobrovolníci se vrhli na přípravu dřeva na topení.

Hlavní program byl zahájen po čtvrté hodině odpolední. Dollyk představil své právě vycházející Miniatury a detektivku pro dětské čtenáře Zahrada pro Enuel. S jejich křtem mu pomohl Hadži. Jako další přišla na řadu nová KAMka autorské dvojice Šklíba – Belmondo – Kam za pivem v Čechách a na Moravě. Poslední představovanou knihou byl Hafranův Kalendář plzeňský 2015 – Rok pod širákem, který si odbyl svoji předpremiéru před oficiálním představení, které se koná 19. listopadu v Knihovně města Plzně.

Pak už se začaly číst samotné vodácko – trampské povídky a básně z per a klávesnic Aťky, Grizzliho, Mikyho Marusjaka, Jirky Pachla, Fenika, Tapiny, Střepa, Hafrana, Belmonda, Bubliny, Wandriho, Dollyka a Jeňýka. Tato část byla rozdělena na dvě části, přerušené oddechovým časem na večeři a lékařskou přednáškou v podání Dany oblečené v historickém kostýmu, věnované stému výročí vypuknutí 1. světové války.

Ve druhé části mimo jiné Obůrkové představili unikátní dílo s názvem Vzhůru na řeku, díky jemuž si může každý sestavit jeden z mnoha příběhů a stvořit si tak kostru vlastní povídky. Záznam části Víťova vypravění najdete na www.youtube.com/watch?v=Q19TGroz_f8&feature=youtu.be

Literární blok byl zakončen povídkou od Zdeňka Šmída ve Vokounově podání.

Ještě, než se rozběhla volná zábava Hafran krátce přítomné upozornil na blížící se uzávěrku Trapsavce a informoval o termínu a místě konání slavnostního trapsaveckého ohně.

Opět se hrálo a zpívalo a opět od pozdních hodin.

Neděle patřila balení, úklidu a loučení. Na všechny se těším na viděnou nejpozději na Trapsavci.

Hafran