Trapsavecké Miniatury č.84 - Jiří Havlíček - Brixen - O HAGENOVI

25.10.2019 13:29

Osmdesátá čtvrtá Trapsavecká Miniatura je čistě prozaická a je věnovaná Jiřímu Havlíčkovi – Brixenovi. Je to autor, který v posledních ročnících stoupá v umístěních a pravidelné pozice v první desítce i jedno umístění na bedně jsou dokladem jeho autorského vývoje.

Sbírka se jmenuje O Hagenovi, podle první povídky v sešitu.  V této povídce se dozvíte, že být pořád obávaný, děsivý a hrůzostrašný, nevydrží ani skoro sedmdesátileté strašidlo. V dalších povídkách se dočtete o tom, že daleko v oceánu, tam kde věčný je máj a kde jasné sluce svítí, tam Malajců je ráj, jak bylo za totality důležité mít příbuzného papaláše a jak to dobře odpuzovalo milicionáře, budete se bát Lesního běsa, strašícího osamělého trampa na boudě nakonec bude snít noční sen na místech, kudy se kdysi vraceli Francouzi z Ruska po bitvě u Borodina.

Sborník doplnil předmluvou Zdeněk Bříza a fotografiemi Miloslava Havlíčková.

 

A ukázka na závěr:

 

Smál se i muž, pozorující je z hloubi štoly. Smál se bezhlasým smíchem, bezmasé rty pootevřené, helmu pošoupnutou do týlu kostnaté hlavy.

Vypadalo to dost příšerně, absence polních stomatologů u wehrmachtu čtyřicátých let byla u něj značně patrná.

Potom se otočil a loudavě se vydal do spleti lomů a štol zvané Amerika. Občas se zastavil a rozesmál se znovu, plácaje se do kostnatých kolen, rýsujících se pod prořídlou látkou starých kalhot.

Nejspíš je takovýhle závěr překvapující, ale upřímně, být pořád obávaný, děsivý a hrůzostrašný, nevydrží ani skoro sedmdesátileté strašidlo.