Vydej si vlastní knihu - Pígův projekt na starteru

09.07.2019 10:56

Jakmile se autor rozepíše, má nápady, osvojí si literární řemeslo a naučít se i ve svých dílech škrtat, dřív nebo později ho napadne, že by mohl své dílo vydat knižně a oslovit tak mnohem širší čtenářskou veřejnost, než jsou naše trapsavecké vody.

Jenže jak na to? Dnes je nesnadné jak vnutit svoji tvorbu nakladatelstvím, jek vybrat takové, které našince nepodrazí a se kterám si takříkajíc nenaběhne (tak jako se to stalo mně s první knihou). Další autoři volí variantu, že knihu vydají sami, zainvestují, seženou si korektora, ilustrátora, někoho. kdo text zalomí, a návrháře obálky a pak se i sami postarají o distribuci. Je to řešení, zejména když mají dostatečně širokou distribuční síť, aby si mohli troufnout knížku vydat ve větším nákladu a snížit tak cenu za jeden kus. Tuto cestu naposledy zvolil Tom Racek, kdy si sám vydal skvělou knížku Osmero pohádek nejen pro trempulata.

Z Trapsavce znám mnoho autorů, kteří svou literární kvalito zralí na vydání vlastní knihy, ale možná váhají právě proto, jak je to obtížné.

Ale řešení existuje. Už delší dobu funguje nakladatelství Klika, které tenhle úkol autorům značně zjednodušuje, nejenže autorům knihy vydává, ale i na svých stránkách uveřejňuje návody a rady. 

Nyní přichází s novým projektem, kdy vše, co potřebuje autor vědět, než se pustí do vlastní knihy, vyjde uceleně v jedné knize

Bude to podrobný a ucelený návod na sepsání, vydání a propagaci knihy od bloggera, lektora a vydavatele Jiřího Noska - Píga. Své tipy a zkušenosti se psaním v knize sdílí i autorova matka, spisovatelka Věra Nosková.

Kniha by měla být dostupná každému autorovi bez ohledu na jeho sociální situaci, protože učí i jak si vydat knihu, nemáte-li žádné peníze. Její elektronická verze proto bude ke stažení zdarma. Ukázky a obsah jsou ke stažení zde: knizni-starter.cz/projekty/31-vydej-si-vlastni-knihu.html - najdete tam i odměny, z nichž některé jsou velmi zajímavé pro ty, kdo chce svou knihu vydat právě teď - dvě varianty sazby, propagace a distribuce nakladatelstvím Klika.
Pokud se vám projekt líbí, knihu zamýšlíte koupit nebo někomu dát, třebaže až k Vánocům, vyberte si jednu z odměn a přispějte prosím již nyní – vyhneme se tím zaplacení 58 % z ceny distributorovi. 
Kniha vyjde ve tvrdé vazbě, formátu 130x200 mm, bude mít cca 250 stran a je doprovázena ilustracemi od výborné ilustrátorky Ivety Autratové. Hotova bude koncem září.

Jak už jsem předeslal výše, s jedním nakladatelstvím jsem si naběhl a u druhé jsem se svěřil do rukou Kliky - a knížka se dostala do světa, prodává se, náklady se vrátily a ještě získala pěkné literární ocenění i mimo náš trapsavecký rybníček. Co víc si může autor přát - berte to tedy jako mé doporučení.

Hafran

Obrázky jako ukázka, ostatní jsou, stejně jako soubory ke stažení, pod výše zmíněným odkazem.